När du ska köpa ditt marsvin

Att tänka på innan du bestämmer dig

Marsvin är lugna trevliga djur, perfekta till barn som vuxna. Dock kan det ses som lämpligt att barn under 7 år ej får hantera djuret helt ensamma.
Det finns många sätt att få tag i ett marsvin på, från en uppfödare, i djuraffären, ta över från någon annan som tröttnat på sitt. Ta även med i beräkningarna att marsvin är flockdjur och bör hållas i grupper om minst 2, så om ni skaffar ett marsvin som varit i grupp innan så bör ni ta med någon kompis med åt det... Är det ett äldre marsvin som alltid varit ensamt kan det dock vara svårare att vänja ihop dem.

Nicke och Nisse


Hane eller hona eller en av var?

Honorna är lugnare och trivs i grupp, men de är också mycket misstänksamma mot nya medlemmar i gruppen då de blivit lite äldre. En hane kan man ofta sätta ihop med en icke könsmogen hane (yngre än 10 veckor) och de kan bli vänner. En hane och en hona bör du endast sätta ihop om du vill ha ungar, annars är det inte att rekomendera att kombinera ihop dem. Vill man väldigt gärna ha en hane och en hona ihop bör man i så fall kontakta en vetrinär och kastrera hanen.

När du sen har bestämt dig

Buren

Enligt reglerna från jordbruksverket ska 2 marsvin bo på minst 0,3 m2, men de tar gärna så stor yta de kan få. En ytterligare regel för buren är att ingen sida får vara kortare än 40 cm.
Om man sen ska köpa eller bygga en egen bur får man bestämma själv, djuraffärerna har färdiga burar som är ungefär 100x50 cm, och dessa kan passa till marsvinsbostad. Men vill man nu göra något eget till sitt marsvin kan man använda formplyfa, och snickra. Lacka i så fall med 3 lager, och använd gärna en bit plastmatta i botten som skydd för träet. Det bästa möjliga du kan hitta med en bur är om du kan öppna den både uppifrån och från sidan, så kan du själv lätt komma åt saker i buren och marsvinet kan själv gå ut och in som det vill om du lämnar öppet.

En lämplig bur


Burströ

I buren kan du lägga många olika sorters strö, kutterspån, halm eller någon form av miljöströ.Du bör göra helbyte i buren minst en gång i veckan, delrengöring kan eventuellt göras någon gång emellan om man vill. Detta är för att ingen dålig lukt ska uppstå, så att du och dina marsvin kan trivas riktigt bra.
Plastbotten i buren kan lätt bli lite missfärgad av marsvinets urin, men den kan man ganska lätt ta bort med lite citronsyra, ättika eller toalettrengöringsmedel. Tänk bara på att skölja av ordentligt efteråt, för marsvinets luktsinne är väldigt bra. Skrapa aldrig med något vasst, en repa är svår att rengöra sen så det fastnar lätt bakterier och annat skräp där i.

Var ska buren stå?

Marsvinen tycker om att vara där vi är, så buren bör stå i något rum där du vistas ofta. Gärna på en plats i rummet där marsvinet kan få en chans att ha lite översikt också. Mitt marsvin bor i hallen där vi rör oss mycket, tyvärr står den så högt att han inte kan gå ut och in själv, men han trivs väldigt bra inne i buren så det fungerar ganska bra.